Nieuws


Nieuws

Bijeenkomst Update Kavelmodel

Op woensdag 8 juli gaf het Kavelteam een update aan alle betrokken partners over de huidige stand van zaken. Daarnaast vierden we dat we de volgende fase in gaan in de uitvoer van het Kavelmodel.

Nieuws

Wat is het Kavelmodel?

De afgelopen maanden is het wat stil geweest in deze groep. Dit komt omdat we heel hard aan het werk waren om het Kavelmodel verder uit te werken en op te zetten. Daarbij hadden we natuurlijk respect voor de druk die het Corona virus uitoefende op de gezondheidszorg.

Nieuws

Introductie KIC Fit tijdens Lunchlezing Gezonde Leefstijl

Gister kwamen ruim 40 nieuwsgierige bewoners naar de tweede lunchlezing georganiseerd door Health KIC. Inspanningsfysioloog Geert van Dijk was namens KIC Fit onze gastspreker en vertelde ons wat er op het landgoed mogelijk is rond sport, bewegen en het werken aan een gezonde leefstijl.

Zorgsysteem

Minister de Jonge: Ik durf niet te zeggen dat het goed gaat in de jeugdzorg

KIC Opinie: Verandering is nodig want het systeem voor (complexe) jeugdzorg is op de huidige manier niet houdbaar. Wij vragen ons alleen af of dwingende maatregelen van boven af de juiste oplossing zijn. Komt er voldoende ruimte voor professionals en cliënten om aan te geven wat nodig is?

Zorgsysteem

Negen van de tien ziekenhuizen gaan omzetplafond overschrijden

Negentig procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Het doel om de groei in de medisch specialistische zorg af te remmen tot nul procent lijkt hierdoor niet haalbaar.

Nieuws

Terugblik Seminar Innovatie in Complexe Organisaties

Vanuit Health KIC willen wij mensen een platform bieden waar kennis, inzichten en innovaties samenkomen die bijdragen aan het creëren van een gezondere samenleving. Het seminar van afgelopen dinsdag was hier een eerste stap in. Ruim 50 professionals waren te gast tijdens het seminar Innovatie binnen complexe organisaties. Drie interessante sprekers vormden het programma.

Zorgsysteem

RVS: Neem bekwaamheid als uitgangspunt bij beroepenregulering in de zorg

Het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving zou wel eens een heel belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het werkplezier van mensen die werkzaam zijn in de zorg. Werkplezier van zorgverleners is het vierde element van Quadruple Aim, naast patiënt tevredenheid, verbeteren van de kwaliteit van zorg en betaalbaarheid van zorg. Kortom, niet meer alleen het opleidingspapiertje en silo-gerichte volume-gestuurde zorg centraal stellen, maar juist op basis van learning on the job praktijkervaring opdoen en een bekwaamheidstoets afleggen. Wat zou het prachtig zijn als we zo en de patiënt beter kunnen bedienen met zorgverleners die weer plezier beleven aan hun werk.

Zorgsysteem

NZa: gezondheidswinst moet centraal in contract ziekenhuis en verzekeraar

Een mooi advies van de NZa. Dit is ook wat wij met het Kavelmodel willen bijdragen. Een goede stap richting een fundamentele omwenteling in de gezondheidssector.

Gezonde Leefstijl

Keer Diabetes2 Om-behandeling in basispakket VGZ

Coöperatie VGZ biedt als eerste zorgverzekeraar de Keer Diabetes2 Om leefstijlbehandeling aan als reguliere zorg voor patiënten met diabetes type 2. Deze behandeling, ontwikkeld door Voeding Leeft met ondersteuning van VGZ, helpt deelnemers hun leefstijl aan te passen. Daarmee kunnen zij hun diabetes ‘keren’ en gezond(er) worden en blijven, zonder of met minder medicatie. Door deze behandeling aan te bieden vanuit het basispakket, maakt VGZ dit voor al haar verzekerden toegankelijk.

Nieuws

Waarschuwing medici: ’Gebrekkige uitwisseling dossiers gevaarlijk’

Medisch specialisten waarschuwen dat een gebrekkige uitwisseling van gegevens uit de elektronische patiëntendossiers (EPD) door verschillende zorginstellingen een dagelijks gevaar vormt voor hun patiënten.

Zorgsysteem

'Zorgaanbieders werken nog onvoldoende samen in de regio'

De regionale samenwerking die nodig is op de juiste zorg op de juiste plek te leveren komt te langzaam op gang. Grote belemmeringen zijn de niet-passende financiering, gebrekkige uitwisseling van gegevens en het ontbreken van een stevige regie. Een belangrijke doelstelling van het kabinetsbeleid komt hiermee in gevaar. Dit blijkt uit het onderzoek 'Het verbonden zorglandschap' van KPMG.

Gezonde Leefstijl

Voorpublicatie van het boek "Leefstijl op recept"

Het boek 'leefstijl op recept' van huisarts Jacqui van Kemenade is een zoektocht naar het juiste recept om diabetes en overgewicht te voorkomen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief