Negen van de tien ziekenhuizen gaan omzetplafond overschrijden

Negen van de tien ziekenhuizen gaan omzetplafond overschrijden

Negentig procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Het doel om de groei in de medisch specialistische zorg af te remmen tot nul procent lijkt hierdoor niet haalbaar.

Negentig procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Dat blijkt uit de Financiële Zorgthermometer. In de enquête van Fizi en Finance Ideas geeft meer dan de helft van de respondenten aan, mede vanwege contractuele doorleverplicht, zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

De omzetplafonds die ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspreken moeten helpen om de doelen van het medisch-specialistische zorg 2019-2022 te halen. Een van die doelen is de groei in de medisch specialistische zorg af te remmen tot nul procent. De uitkomsten van de enquête werpen vragen op over de haalbaarheid van dit doel, stellen Fizi, de vereniging van financials in de zorg, en onderzoeksbureau Finance Ideas.

Lees het hele artikel op Skipr.